Det där med tyg





Vad du kan göra med tyg

- Dela av ett rum
- Sittdynor till stolar och soffor
- Lampskärmar
- Kuddöverdrag
- Tavlor

Det vi ska göra är att titta närmare på gardiner
En gardin har många användningsområden


Gardiner är som accessoarer, de kan göra otroligt mycket för helhetskänslan och utseendet men de kan också skämma ett helt rum. Med olika sorters tyger och gardiner kan du få fram olika sorters utseende på dina fönster. Man kan trolla med fönstrets proportioner, skapa stämning, släppa fram ljuset eller hålla ljuset borta. Ljusa gardiner släpper in ljuset, men stänger ändå effektivt ute nyfikna blickar. Mörka gardiner påverkar inte bara insynen, utan även ljusinsläppet. Med en rullgardin, en hissgardin eller gardiner som är lätta att dra för är det väldigt enkelt att reglera ljusinsläppet i ditt hem. Tyger och gardiner kan också fungera som avskärmare i ett rum. Om du bara ibland vill dela av rummet eller dölja en bit av det, kan det vara bra att använda sig av gardiner. De är lätta att dra fram och tillbaka i stället för till exempel en skärmvägg som oftast tar lite mer plats.





Med långrandiga gardiner ser det ut som om du har högre i tak. Sätter du gardinstången lite högre upp än fönstret ser fönstret större ut. Om du har för högt i tak kan känslan dämpas med tvärrandiga gardiner. Är ditt fönster smalt kan du låta gardinerna fortsätta en bit utanför fönstret ut på väggen. Då kan du också passa på att dölja eventuella trista rör som går längs väggen. Vill du att rummet ska uppfattas mindre kan man använda sig av tyger med stora mönster och vill du att rummet ska uppfattas större kan du använda tyger med små mönster. Du kan också sätta tyger på väggarna för att dölja väggen och inreda rummet. Dessutom kan man använda olika tyger och gardiner till att göra en vacker himmelsäng!

Olika färger och mönster förmedlar olika känslor. Med blommiga gardiner och spets förmedlar du romantik och lantlig miljö. Med svarta gardiner får du ett tungt och dynamiskt rum. Vill du ha en sval känsla ska du välja kalla färger och varma färger om rummet ska upplevas som varmt. Har du en vacker utsikt som du inte vill dölja, välj omönstrade gardiner i lite enklare färger, det ramar in både fönster och utsikt. En färgstark och färgglad gardin tar bort uppmärksamheten från utsidan om den är trist.

 

 

 

8 saker att tänka på

1. Ett mörkt rum. Häng gardinerna vid sidan om fönstret. Stången bör alltså vara mycket bredare än själva fönstret.

2. Lågt i tak.
Häng gardin-längderna högt upp under taket så att gardinerna hänger från tak till golv, då upplevs takhöjden som högre.

3. Små fönster.
Häng gardinerna som ovan, alltså både högt upp och vid sidan om fönstret. Kombinera gärna med en hissgardin som döljer fönstrets överkant, då lurar man ögat att tro att fönstret är större vad det är.

4. Smalt rum.
Är fönstret placerat på en kortvägg
låter du gardinerna hänga utmed hela den väggen så att den täcks. Då känns rummet bredare.  

5. Tråkig utsikt.

Välj en så tunn gardin att den alltid kan vara fördragen utan att stjäla ljus. En tunn vit linnegardin eller spetsgardin passar bra.

6.  Fula persienner.
Göm dem bakom en hissgardin.

7. Enhetligt.
Finns det fler än ett fönster i rummet bör alla ha samma gar-diner så att intrycket inte blir för rörigt.

8. Fina fönster.

Gamla fönster med vacker form och spröjs gör sig ibland bäst utan gardiner.

 

Tyger är inte alltid någon billig historia. Kvalité är viktigt men vill man ofta byta färger i ett rum kan man blanda tyger efter egen plånbok. Ett bra tips är att fråga efter stuvbitar i affären så kommer du undan lite billigare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0